Gliserin Nedir yazısına puan ver :
1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan6 Puan7 Puan8 Puan9 Puan10 Puan | 10,00 / 10 | 1 kisi / 10 puan verdi.
Loading ... Loading ...
Bu siteyi beğendinmi?

Gliserin nedir
* Gliserin: Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde.
* Gliserin, gliserolün eczacılıkta kullanılan tıbbi biçimidir. Hafif tatlı ve yoğun bir sıvıdır.
* Poli alkollerin en önemlisi ve hemen hemen hayvani ve nebati yağların tamamında görülen gliseridlerin bir bileşenidir.

Gliserinin elde edilişi:
Yağların sülfürik asit veya sodyum hidroksitle hidrolizi ile, Alkolik fermantasyonda bir yan ürün olarak, Sentetik olarak, tabi gazın kraking (termik parçalanma) ürünlerinden propilen başlangıç materyali alınarak,

Allil alkolün hidrojen peroksitle WO3 katalizörlüğünde hidroksillenmesiyle elde edilir.
Özellikleri: Gliserin tatlımsı ağdalı, K.N. 290 derece olan renksiz bir sıvıdır. Su ve alkollerde her oranda karışır fakat eterde hemen hemen hiç çözünmez. Susuz gliserin şiddetli bir şekilde soğutulduğunda kristallenir. (E.N. 18 °C). Üçlü bir alkolün göstermesi beklenilen kimyasal davranışı gösterir. Gliserinin hafif oksitlenmesi sonucu hem birincil hem de ikincil OH grupları gliseraldehit ve dihidroksi aseton teşkil edecek şekilde değişirler.

Gliserin bir şeker alkolüdür ve içerdiği hidrofilik alkolik hidroksil grupları suda kolayca erimesini sağlar. Renksiz ve kokusuzdur. Kaynama noktası yüksektir.
Nemlendirme özelliği sayesinde özellikle kişisel bakım ürünlerinde ve aynı zamanda bir çok farklı sektörde kullanımı oldukça yaygındır. Hacminin 4 katı kadar su absorbe edebilir.Ayrıca E 422 koduyla gıda katkı maddesi olarak da kullanılır.
1889 yılına kadar daha çok mum yapımında kullanılan gliserin, bu yılda sabun yapımı sırasında geri alımının keşfedilmesiyle beraber, sabun yapımının vazgeçilmez girdilerinden biri olmuştur.

Doğal ve petrokimyasal yollardan elde edilebilen gliserin, hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur.

Sentetik gliserin birçok işlem sürecinden geçtikten sonra, istenilen konsantrasyon ve yüksek ürün kalitesine sahip olacak şekilde üretilir. Gliserol aynı zamanda biyodizel üretiminin de bir yan ürünüdür.

Kullanım alanları: Gliserin yaygın bir ticari uygulama alanı bulmuştur. Ecza endüstrisinde merhem, diş macunu imalatında ve kozmetikte kullanılır. Kumaş dokumada bir amil olarak ve tütün endüstrisinde son mamülün nemini muhafaza edici olarak kullanılır. Gaz saati ve araba radyatörlerinde sulu çözelti içinde bir antifriz olarak kullanılıp bir fren sıvısı olarak bilinmektedir. Daktilo şeritlerinde higroskop olarak kullanılır.

Kullanım Alanları:
•Gıda ve içeceklerde nem tutucu, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır ve gıdaların korunmasına yardımcı olur.
•Dondurmada yapıyı düzeltir.
•Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı, likörlerde kalınlaştırıcı olarak kullanılır.
•Şeker yerine kullanılmaktadır. Tatlılık oranı sukrozun %60′ına denk gelmektedir, kalorisi sofra şekerininkine denktir, ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
•Öksürük şuruplarında kullanılır.
•Şeker hastalığında dıştan deriye uygulanan merhemlerde bulunur.
•Kabızlıkta fitil olarak kullanılır.
•Kişisel bakım ürünlerinde çözücü ve yağlayıcı olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
•Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır.
•Mum yapımında kullanılır.
•Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır.
•Gliserin, glukojenik etkisi nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir sağıtım aracıdır. Ketoziste ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla verilir.
•Hayvanlarda çoğu farmasötik şekiller için uygun bir taşıt olan gliserin rektal yolla lavman veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kontraksiyonlarını arttırarak, sürgüt etki oluşturur. Bu amaçla 25–30 gr gliserin 250–500 ml su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
•Mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önlemekte ve lekeyi çıkarmakta gliserinden faydalanılır.
•Dinamit yapımında kullanılır.
•Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.

Gliserin Nedir
Alkoller sınıfından organik bir bileşik; gliserol de denilir. Şurup halinde renksiz, hafif tatlımsı bir sıvıdır. Su ve alkollerde çözünür. Tıpta yumuşatıcı ve giderici olarak kullanılır.

Sıyrık ve egzama gibi deri yozlaşmalarında yerel olarak uygulandığında başlangıçta bir yanma hissedilir. Çünkü giderin dokuların suyunu çeker. Deride sıyrık yoksa bu yanma duyulmaz. Çünkü sağlam bir deri gliserine karşı geçirgen değildir.

Gliserin vücut içinde kullanıldığında, sürdürücü bir etki gösterir; ayrıca safranın karaciğerden akışını sağlar. Gliserin eczacılıkta, çok kullanılan bir çözücüdür. Çeşitli ilaç, çözelti boya, şurup, hap, merhem, fitilin hazırlanmasında geniş ölçüde gliserinden yararlanılır. Vücuda şırınga edildiğinde zehirli etki gösterir. Ağızdan alındığında, devamlı olarak kullanılsa bi.le zehirlilik derecesi düşüktür.

Gliserin, Gliserin Nedir, Gliserin Hakkında Bilgi

Bu yazıda aradığınız konu yoksa soruyu yazın paylaşılsın ve eklensin